12 december 2017
12 december 2017
Flessenactie, de opbrengst
Zaterdagmorgen startte een groep enthousiaste dorpsgenoten om 10.00 bij de stamtafel. Adeline Jukema had een indeling gemaakt van de te rijden routes.

Voor 11.00 waren 498 flessen, 228 losse bierflesjes, 6 melkflessen en 19 (lege) bierkratten opgehaald. Met dank aan Steenstra hout kon snel met sorteren worden begonnen. Van dezelfde firma mochten we een vrachtwagentje lenen en kon het grootste gedeelte gelijk worden afgevoerd naar Poiesz Franeker. Bij de aflevering werden de brengens nog verblijd met een gift van Poiesz. 's Avonds werden de overige flessen aangeboden bij Lidl Franeker. De totale opbrengst van deze dag kwam uit op € 362,40. Verwacht word dat de uiteindelijke opbrengst nog iets hoger uit zal vallen vanwege nagekomen giften en glaswerk of plastic.

De diaconie dankt gevers, helpers en overigen voor de prettige samenwerking en prachtige opbrengst.
Lees verder...
26 november 2017
26 november 2017
Gedachtendienst
Op zondag 26 november werden in de Sint Joris Tsjerke de gemeenteleden, dorpsgenoten en oud dorpsgenoten herdacht die het afgelopen jaar waren overleden. Ook werd er stilgestaan bij kinderen die zonder naam begraven werden. Een lichtje werd door de kinderen van de kindernevendienst bij het monument naast de consistorie geplaatst.
Voor de overledenen werd een kaars aangestoken. Iedereen die daar behoefte aan had kon een lichtje ontsteken en op het kruis plaatsen. Na de dienst was er koffie en ontmoeting. Op zondag 3 december begint de advent.

Lees verder...
12 november 2017
12 november 2017
Aardappeltentoonstelling
Zaterdag hield de Fries-Groninger Aardappel Kwekersvereniging op uitnodiging van aardappelteler Freerk Zwart hun jaarlijkse demo/tentoonstelling dag van de nieuwe en bestaande aardappelrassen op het Kees Palma plein aan de Hoarnestreek in Oosterbierum.
Er waren zo’n 35 belangstellenden die hun kritisch licht lieten schijnen over een flink aantal verschillende rassen/nummers.
De kwaliteit was goed te noemen en de opbrengst was ook prima.
Het ras Armin geteeld door Freerk Zwart was te bezichtigen en dit zag er heel goed uit.
De catering werd verzorgd door Sietske de vrouw van Freerk.
Op de foto’s een impressie van de dag. Op enkele foto’s nog een paar rassen die ook door Freerk zijn gekweekt, deze hebben nog een nummer en geen naam.
Al met al een geslaagde dag, met dank aan Kees Palma die de ruimte in zijn kas beschik
Lees verder...
12 november 2017
12 november 2017
Bazaar
Ook de bazaar editie 2017 kan in de boeken als een geslaagde bazaardag. De hele dag was het een drukte van belang.

's Morgens koffie drinken, verkoop van groente, bloemen, kaarten en vele andere producten. 's Middags kinderbazaar en 's avonds bingo. En tussen alle bedrijven door was er een kans op prijzen door mee te doen aan de raadspelletjes, draaiend rad en grote verloting. Aan het einde van de avond stond de teller op meer dan 5.600 euro.

De bazaarcommissie wil iedereen bedanken die deze dag mogelijk heeft gemaakt.

Bij de foto's: een impressie van de kinderbazaar, grote verloting en bingo.
Lees verder...
7 november 2017
7 november 2017
Sint Joris Tsjerke
Bijgaand de digitale Underweis èn de seizoengids 20172018 van de Sint Joris Tsjerke.
Lees verder...
16 oktober 2017
16 oktober 2017
Smakelijke burendag
In Oosterbierum vierden we zondag 15 oktober een uitgestelde burendag. Het werd een bijzonder smakelijke editie waarbij 'heel Oosterbierum bakt' centraal stond. In totaal werden 15 taarten beoordeeld door een vakjury (Reinder Nouta, Tamara Sybesma en bakkersechtpaar Offenga). De prijzen voor de jeugd gingen naar Dominic en Yvan. Sjoerdje en Erwin/Carlyn wonnen met hun taarten in de categorie volwassenen.

Het was niet de enige prijs die Yvan mee naar huis kon nemen. De kaatsvereniging had nog prijzen te verdelen van de jeugdcompetitie:
Welpen meisjes: 1ste Ziva, 2de Ilse, welpen jongens: 1ste Yvan, 2de Yannick.
Schooljeugd meisjes: 1ste Naomi, 2de Fenne Jetske, schooljeugd jongens: 1ste Winne Durk, 2de Yse Johannes.

Tijdens de koffie kon iedereen de verschillende soorten taart proberen. Hier werd gretig gebruik van gemaakt, het grootste deel van de taart was aan het eind van de middag op.

Na de koffie werd de buffettafel klaargemaakt om het eten klaar te zetten. Dit eten was bereid door de bewoners van Oosterbierum met elk hun eigen specialiteit zoals Grieks, Pools, Syrisch en Fries.

Al met al was het een gezellige middag/avond die oude en nieuwe Oosterbierumers met elkaar verbond.

In de Leeuwarder Courant van 16 oktober stond een leuk stukje over de burendag. Klik op de link om het artikel te openen.
Lees verder...
29 september 2017
29 september 2017
Burendag op 15 oktober in en om It Mienskar.
Wanneer we elkaar in Oosterbierum en Kloosterlidlum tegenkomen zeggen we meestal “Hoi”. Soms hebben we een praatje of drinken we samen iets. Samen eten is weer een stap verder.

Op Burendag kunnen we samen praten, drinken en eten. En waar kan dat beter dan in It Mienskar. De voorbereiding is in volle gang en iedereen mag meedoen.

Dorpsfeest 2017 – winnaar optocht – Heel Oosterbierum bakt krijgt een vervolg. Wij dagen iedereen uit om de mooiste, de lekkerste, de uniekste taart te bakken. Alleen of met meerdere personen en alle leeftijden. Een deskundige jury beoordeeld de taarten en daarna kan Heel Oosterbierum proeven.

In de zaal en op het podium staan allerhande Hollandse spellen, er is koffie, thee en limonade.

Na de koffie, of iets anders, mag Heel Oosterbierum – en Kloosterlidlum aanschuiven voor allerhande gerechten.

Heb je een eigen recept waarvan je vind dat Heel Oosterbierum dat moet proeven dan is dit je kans. Zelf thuis of met hulp van team Ype in It Mienskar kun je dit bereiden en presenteren op Burendag.

Iedereen is welkom, samen maken we er een feest van, neem vooral je buren mee en het is (bijna) gratis. Gratis koffie, thee, taart, limonade en eten. Consumpties daarbuiten zijn voor eigen rekening.

Graag horen wij wat er bereid, gekookt en gebakken wordt. Doorgeven kan via de mail: burendag@oosterbierum.info of bel met Ype 0518-481956.
Lees verder...
27 september 2017
27 september 2017
Spikerdoarp
Het is ondertussen alweer enige tijd geleden, maar wij kregen foto's toegestuurd over het Spikerdoarp wat in de zomervakantie is geweest in Oosterbierum. De winnende hut was girlpower. De foto's wilden wij alsnog plaatsen


Lees verder...
17 september 2017
17 september 2017
Jan de Groot Nachtpartij

De Jan de Groot nachtpartij is een partij die wat later op de dag begint (19.00 uur) en doorgaat tot in de late uurtjes.


Dit jaar werd de partij gekaatst op 16 september. Het was een bijzonder gezellige avond. Geen regen maar het was wel koud op het veld. De kaatsers hadden daar geen last van.

Het jeugdkaatsen kon niet doorgaan omdat er te weinig opgave was.

De opgave bij de dames en heren was goed. De schapen werden dan ook van de bokken gescheiden: een heren categorie en een dames categorie. Er werd bij beide categorieën in 2 poultjes gekaatst. De uiteindelijke prijswinnaars:

heren:
1) Renee Kuiken en Arjen Bleeker
2) Jan Sjouke Wever en Tiede Draaier
3) Erik Bakker en Gooitsen Scheffer

dames:
1) Froukje Houtsma en Hester Andringa
2) Baukje Houtsma en Nandi Buruma
3) Thea Tolsma en Tamara Sijbesma

Dit keer geen foto's met krans, de fotograaf had het te druk met het hamburgers bakken.

Deze partij werd mede mogelijk gemaakt door de sponsor: familie Jan de Groot.
Lees verder...
17 september 2017
17 september 2017
Vacature Koster
De kerkenraad van de Protestantse Gemeente Oosterbierum-Wijnaldum is op zoek naar geschikte kandidaten voor de functie van:

Koster


De werkzaamheden van deze koster met beperkte taakomvang concentreren zich op de Andreaskerk in Wijnaldum en de Sint Joris Tsjerke in Oosterbierum.

Lees voor meer informatie het bijgevoegde pdf-bestand.
Lees verder...
15 september 2017
15 september 2017
Underweis
Met behulp van onderstaande link kunt u de digitale Underweis openen.
Lees verder...
10 september 2017
10 september 2017
Stamboomtafel in revisie
De rand met familienamen die om de stamboomtafel zit vertoont enige roestvorming. Om dit te verhelpen wordt de rand van de tafel opnieuw gecoat. Half september verwijdert de producent tijdelijk de rand van de tafel . Ongeveer 10 dagen laten zal de tafel weer compleet zijn.
Lees verder...
4 september 2017
4 september 2017
Archeologische waarnemingen Sint Joris Tsjerke
Tijdens de werkzaamheden waarbij het muurtje rondom de kerk is uitgegraven is er een klein archeologisch onderzoek gedaan.
Op 26 april werd begonnen met detectiewerk. Het pad was inmiddels verwijderd maar nog niet uitgegraven. Het werk leverde een aantal munten op waarvan een zilveren bisschop penning van Godfried van Rhenen uit 1156-1178 het meest opmerkelijk was. Deze munt werd gevonden ter hoogte van de hoofdingang (weg-zijde) van de kerk, op ongeveer 25 cm onder het maaiveld. Deze munt staat in relatie tot de bouw van de kerk rond 1200. Skelet resten onder het pad wezen uit dat het pad pas later is aangelegd. Noemenswaardig is ook de zilveren holpenning die een aantal meter verderop werd gevonden.

Wilt u meer lezen over de archeologische waarnemingen? Open dan het onderstaande document. Dat wordt overigens ook toegevoegd onder voorzieningen/prot gem oosterbierum/wijnaldum.
Lees verder...
27 augustus 2017
27 augustus 2017
Sfeervol afscheid van de zomer
Onder een stralend zonnetje wisten zondagmiddag tientallen mensen de weg naar de Kloostertuin in Oosterbierum te vinden. Daar was het met de vrolijke muziek van Martin Hiemstra, een tentoonstelling van viltwerk van Lia Smid en buitenspellen aangenaam vertoeven.
Vrijwilligers hadden zelf courgettecake, appeltaart en arretjescake voor de bezoekers gebakken. En dat werd gewaardeerd. Voor thuis nam men ook groenten en boeketten met bloemen mee.

Vooral het spel van Martin Hiemstra viel in goede aarde. Een van de bezoekers verzuchtte: ‘Heerlijk, gelukkig een keer Nederlandse liedjes en niet altijd die andere flauwekul.’ De zomerse sfeer zorgde er ook voor dat mensen lang op de tuin bleven.

Voor de Kloostertuin was de zondag de slotmiddag van een succesvol zomerseizoen. Dat het gewaardeerd werd bleek ook uit een anoniem kaartje dat ‘s ochtends op de tuin was achtergelaten. Daarop schreef iemand: ‘Dag mensen van de Kloostertuin. Het is warm en prettig dat deze tuin in dit dorp te vinden is. De schatten van Friesland zijn nog lang niet ontrafeld – hier zijn ze nog niet geweest. Zorg er goed voor, deze plek is een historisch bijzondere. Kus.


Kloostertuin Oosterbierum
Sint Jorisstrjitte 22
www.kloostertuinoosterbierum.nlLees verder...
3 augustus 2017
3 augustus 2017
Verhuisbericht

Na tientallen jaren stevig achter de woning van Gerrit en Lies Kuiken te hebben gestaan is het er dan nu toch van gekomen. De brievenbus is verhuisd naar Buorren 27 (dorpshuis It Mienskar).


Lees verder...
12 juli 2017
12 juli 2017
Takomstpartij goed voor 2.250 euro
Kaatsen voor het goede doel, met het motto 'de Sterke voor de Zwakke', leverde 2.250 euro op voor de Kloosterhoeve in Kloosterlidlum.

Jannie Bossers en Bart Faassen hebben met hun zorg- en educatieboerderij als doel het mooie leven op een melkveebedrijf te delen met anderen. Jongeren en jong volwassenen met een indicatie wordt dagbesteding aangeboden, maar iedereen met belangstelling is welkom voor een bezoek.

De mooie kaatsdag begon in de regen met 6 dames- en 8 herenformaties. Allen kaatsten 3 keer met een finaleplaats als doel. Bij zowel de dames als de heren waren de voorrondes spannender dan de finales, die wel onder een stralende zon werden gespeeld.

Uitslag meisjes Takomstpartij 2017. Finale uitslag: 5-2 en 6-0

1e prijs: Annet de Haan Sint Annaparochie, Lobke Vlasbloem Makkum en Anouk Smink Makkum.

2e prijs: Nynke Beckers Wommels, Jeska Terpstra, Easterein en Kim Dijkstra Makkum.

Uitslag jongens Takomstpartij 2017: Finale uitslag: 0-5 en 2-6. Om de 3e prijs: 1-5 en 2-6.

1e prijs: Gabe-Jan van Popta Lollum, Allard van Wigcheren Berlikum en Stefan v.d. Meer Baard

2e prijs: Mark Palstra Menaam, Teake Hofman Dronrijp en René de Haan Franeker

3e prijs: Lucas Postma Dronrijp, Wessel van Wier Peins en Menno Galema Tjerkwerd.

Lees verder...
9 juli 2017
9 juli 2017
Bevestiging Ds Ulbe Tjallingii

De Protestantse Gemeente Oosterbierum-Wijnaldum heeft sinds 9 juli een nieuwe dominee. Ds Ulbe Tjallingii heeft het beroep aanvaard en werd door ds Niek Scholten bevestigd en verbonden in het ambt predikant van de gemeente Oosterbierum/Wijnaldum.

Ds Ulbe is al langere tijd bekend in Oosterbierum. Als 12-jarig jochie bespeelde hij voor het eerst het Van Dam orgel en heeft vele jaren de diensten muzikaal begeleidt.

Bijgaand een aantal foto's van de dienst.
Lees verder...
8 juli 2017
8 juli 2017
Groene rooi van de Fries Groninger Aardappel Kwekers Vereniging
In Oosterbierum op het perceel van Freerk Zwart aan de Hoarnestreek is de jaarlijkse groene rooi een happening. Een beoordelingscommissie begint met het keuren van het loof.
Daarna worden de aardappels gelicht, opgezocht en in bakjes gedaan.
De aardappels worden vervolgens gekeurd op grootte, kleur, tal en algehele kwaliteit.
Dan worden ze gewogen en onder het genot van een hapje en een drankje worden de kilo’s van de verschillende rassen bekent gemaakt. Er waren zo’n 20 belangstellenden.
Op de foto is te zien hoe één en ander in zijn werk gaat. (foto's gemaakt door SW Houtsma)

Lees verder...
8 juli 2017
8 juli 2017
Kaatsfeest voor ouder en kind
Onder een zonnige hemel op een schitterende locatie, het kaatsveld aan de Brits, werd afgelopen zaterdag de ouder-kind partij verkaatst. Ruim 20 team streden om de mooie prijzen, maar vooral om de krans. De jeugd werd verdeeld in 3 categorieën, zodat elk op zijn/haar eigen niveau kon spelen.

Veel humor, maar vooral plezier waren de juiste ingrediënten voor een mooie middag. Niet elk kind kon zijn ouder motiveren voor deelname of was er een ouder niet beschikbaar of te weinig. Geen prbleem, invallers genoeg voor invulling op de lijst. Na afloop werden er gelijk weer afspraken gemaakt voor volgend jaar, althans geprobeerd, vaak bij tegenvallende resultaten van deze editie.

Uitslag
kabouters: 1e prijs: Lysanne en Johannes Groeneveld, 2e prijs: Brent en Hein Dijkstra, 3e prijs: Jannick en Margrit Dijkstra, 4e prijs: Ilse Bergsma en Baukje Houtsma.

Pupillen: 1e prijs: Yvan de Jong en Dennis Wijnjeterp, 2e prijs: Fenna en Ylja Bergsma, 3e prijs: Annick en Fokke de Vries, 4e prijs Fatimat Shahaf en Johannes Wolbers.

Schooljeugd: Winnaarsronde: 1e prijs: Naomi de Jong en Johan Kwast, 2e prijs: Yse Johannes en Sys Dijkstra, 3e prijs: Fenne Jetske Dijkstra en Theun van der Molen.

Verliezersronde: 1e prijs: Hendrik Steenstra en Isaak Syswerda, 2e prijs Anna Steenstra en Berber Syswerda, 3e prijs: Joran Dijkstra en Rianne Bruinsma.

Lees verder...
4 juli 2017
4 juli 2017
Zonnepanelen Fryske Flinter leveren volop schone stroom
Al enige weken leveren de zonnepanelen op de Flambou schone stroom. Met een handige app kunnen de productiegegevens nu worden afgelezen.
Het resultaat van de productie van vandaag is zichtbaar op de foto.

In totaal leverde de panelen van Fryske Flinter genoeg energie op om ruim 12.800 gloeilampen een dag lang te laten branden.
En dankzij de panelen is al ruim 1.650 kilo minder broeikasgas CO2 uitgestoten.

Meedoen met Fryske Flinter? Mail naar info@fryskeflinter.nl
Lees verder...
3 juli 2017
3 juli 2017
De Bazuin Tzummarum

Als laatste oefenavond van dit seizoen heeft De Bazuin Tzummarum een kort optreden gegeven aan de Keatsebuorren. Er werden verschillende soorten muziek gespeeld, onder andere een stukje hardrock. Dat dat dan iets anders klinkt mag duidelijk zijn.


Leuk om zo'n kort, onverwacht optreden van de Bazuin mee te mogen maken. (Volgend jaar weer?)
Met dank aan Sybe Wop voor de foto's.
Lees verder...
25 juni 2017
25 juni 2017
Dorpsfeest 2017, tentdienst op zondag

De laatste dag van het dorpsfeest werd in de feesttent een tentdienst gehouden. De Bliid Boartskip Sjongers uit Berltsum hadden een mooie dienst voorbereid waarbij de tentgangers aktief mee konden doen. Er werden elfjes gemaakt. Een elfje is een gedichtje dat uit 11 woorden bestaat.


Een hele mooie:
Dorpsfeest
was leuk
volgend jaar weer
zie er naar uit
Hoop

Volgend jaar is er een reünie dus dat houdt in: feest.

Na de dienst bedankte de voorzitter van de Oranjevereniging iedereen voor de inzet waardoor het weer een mooi feest is geworden. Aansluitend was er koffie.
Lees verder...
24 juni 2017
24 juni 2017
Survival op zaterdagmiddag

Het bestuur van de Oranjevereniging had, samen met een groot aantal vrijwilligers, een survivaltocht uitgezet. Een grote groep sportievelingen heeft de tocht met de obstakels gelopen. Bijgaand een aantal foto's.


Lees verder...
24 juni 2017
24 juni 2017
Dorpsfeest 2017, optocht zaterdag

Op zaterdag werd de optocht, met iets meer publiek, nog eens dunnetjes overgedaan. Dat leverde natuurlijk weer nieuwe foto's op. Hieronder het resultaat.

Lees verder...
24 juni 2017
24 juni 2017
Zaterdagmorgen, op het veld en in de tent

Op zaterdagmorgen was het een gezellige drukte op het veld en in de tent.
De Feintsjes fan Menaem brachten met hun dweilorkest de sfeer weer goed in de tent. Op het veld was er voor de jeugd van alles te doen.

Op de foto's een kleine sfeerimpressie.
Lees verder...
24 juni 2017
24 juni 2017
Zaterdagmorgen, kaatsen
Op zaterdagmorgen vroeg uit de veren. Op het programma stond kaatsen. Dat betekent eerst een ontbijtje bij de Oranjevereniging in de tent om daarna het groene veld te betreden. Het was een gezellige morgen met leuke kaatspartijen.

Bekijk de foto's voor een sfeerimpressie.
Lees verder...
23 juni 2017
23 juni 2017
Dorpsfeest 2017, vrijdagmorgen in de tent

Op vrijdagmorgen, na de optocht, op naar de tent. Daar wachten de vrijwilligers en het bestuur van OV met koffie en koek. Na het koffiedrinken en de welkomstwoorden van voorzitter Bart Broos krijgt iedereen soep met broodjes. Op het veld draait een zweefmolen.

Lees verder...
23 juni 2017
23 juni 2017
Dorpsfeest 2017, kinderspelen

Vrijdagmiddag werden de kinderspelen gehouden. Groep 1 tot en met 5 hadden leuke spelletjes op het veld, de bovenbouw deed een aangepaste versie van de survival die zaterdag wordt gehouden.

Klik op de foto's voor een sfeerimpressie.
Lees verder...
23 juni 2017
23 juni 2017
Optocht 2017
Vrijdagmorgen 23 juni was de optocht. Onder grote belangstelling reden 12 versierde wagens en 3 loopgroepen door het dorp. Hier de foto's in willekeurige volgorde, gemaakt door Betty en Jolanda. Zaterdagavond 19.00 uur rijdt de optocht nog een keer.


Lees verder...
23 juni 2017
23 juni 2017
Dorpsfeest 2017, vrijdagavond
Op vrijdagavond konden de ware zangers en zangeressen aan de bak: Karaoke tijdens het Vaute Uur!

Om 7 uur hield Banzai John een demonstratie figuurzagen met de kettingzaag.
Vanaf half 10 konden de voetjes van de vloer. Alice Springs speelde veel Ierse klassiekers zoals Whiskey in the jar maar ook voor een stukje rock en roll draaiden ze hun hand niet om.
Lees verder...
22 juni 2017
22 juni 2017
Dorpsfeest 2017 donderdag
Donderdagmiddag is het dorpsfeest van Oosterbierum begonnen met het Leeuwarder shantykoor. Daarna de traditionele broodmaaltijd voor 50 plussers. De dag werd afgesloten met een rock en roll band. Klik op de foto's voor een sfeerimpressie.


Lees verder...
17 juni 2017
17 juni 2017
Burgemeester Eduard van Zuijlen op bezoek in Oosterbierum

Soms kom je een bericht op Facebook tegen dat je graag wilt delen op de website van Oosterbierum. Zo kwam ik onderstaande bericht op de facebookpagina van onze burgemeester tegen, samen met een mooie compilatiefoto.

"Een werkbezoek aan een dorp - dat komt wel vaker voor. Maar het bezoek vanochtend aan Oosterbierum was wel heel speciaal: niet de dorpsvereniging, maar de kinderen van CBS De Flambou hadden een compleet programma gemaakt voor Kees Pot en mij. We werden door hen rondgeleid en zij verzorgden knappe presentaties van alles wat we te zien kregen.

Zo zagen we het dorp door de ogen van zijn jongste bewoners en kregen we te zien waar zíj trots op zijn. Natuurlijk hun eigen school, maar ook een Bed&Breakfast in een voormalig kerkgebouw, een zorg-kas, de kloostertuin en de splinternieuwe stamboomtafel midden in het dorp. We hebben er drie uur lang van genoten. Aan het einde van het bezoek hebben we samen met de kinderen vier rozenstruiken geplant en plechtig beloofd dat we af en toe komen kijken hoe het met de rozen gaat. 🌹🌹🌹🌹

Die stamboomtafel is een wel heel bijzonder ding. Middenin het dorp is een grote tafel neergezet met in de rand de namen van alle families die er wonen. Een ontmoetingsplek bij uitstek. Ook de spreekwoordelijke dorpspomp is weer terug, maar dan in een moderne variant als tappunt voor drinkwater. Zo voeg je wat toe aan je gemeenschap. Prachtig."


Lees verder...
16 juni 2017
16 juni 2017
Kening fan'e greide, recensie
Bent u ook van plan om op 29 en 30 juni naar de voorstelling "Koning van het grasland/kening fan'e greide" bij de boerderij van Gerrit en Petra Jukema op Haerdastate te gaan?

Bijgaand 2 recensies uit deLeeuwarder Courant en het Friesch Dagblad.

Er zijn nog enkele kaarten te koop. U kunt ze bestellen via info@itmienskar.nl of 0518-481 956.
Lees verder...
15 juni 2017
15 juni 2017
Loting Takomstpartij
Op woensdag 12 juli wordt de Takomstpartij gekaatst. Dat is een KNKB partij voor 14 - 16 jarigen. Het motto is: de sterken voor de zwakkeren.

Vandaag was de loting + het ophalen van de koeken. Het is de bedoeling dat de deelnemers (dat zijn de sterken) elk 70 koeken verkopen voor 2 euro per stuk. De opbrengst vormt meteen de inleg. Een groot deel van opbrengst gaat naar het goede doel (de zwakkeren).

Dit jaar gaat de opbrengst naar zorg- en educatieboerderij Kloosterhoeve in Kloosterlidlum. Voordat de loting van start ging vertelde Jannie Broos wat voor bedrijf de Kloosterhoeve is en waar ze het geld aan willen besteden.

Vanavond waren alleen de dames aanwezig. Door een communicatiefout stonden de heren al een dag eerder voor de deur. Helaas, volgend jaar beter. Uiteindelijk hebben ze de koeken vandaag overigens wel ontvangen dus ze kunnen in de verkoop.

Op de foto's een sfeerimpressie + de lotingslijsten.
Lees verder...
13 juni 2017
13 juni 2017
Slimste dorp van Friesland
In onderstaande pdf een uitnodiging om mee te doen aan de tweede ronde van het slimste dorp van Friesland. Je kunt je opgeven bij Sara Mulder voor 15 juli!
k.groendijk@ziggo.nl of 0518481870
Lees verder...
2 juni 2017
2 juni 2017
Federatiekaatsen Barradeel

KV De Keatsbal organiseerde vrijdag Federatiekaatsen Barradeel voor de jeugd.

De deelnemers kwamen onder andere uit Minnertsga, de Bildthoek, Harlingen en Berlikum. Dat er spannende partijen gespeeld werden blijkt wel uit het feit dat de laatste partijen pas om half 11 's avond afgerond waren.

Hieronder staan sfeerfoto's van de avond en foto's van de kaatsers.
Staat uw kind op het internet en wilt u dat niet? Neem dan contact met ons op. Dan verwijderen we de foto.
Lees verder...
31 mei 2017
31 mei 2017
Oud papier wordt een week uitgesteld
Deze week wordt het oud papier niet opgehaald. Het is Omrin door ziekte
niet gelukt om een chauffeur te vinden voor 3 juni.

De nieuwe datum is zaterdag 10 juni.
Lees verder...
31 mei 2017
31 mei 2017
Huisvuilinzameling
Maandag 5 juni is het Pinkstermaandag. Deze dag wordt er geen huisvuil ingezameld.
De huisvuilroute wordt in plaats daarvan op zaterdag 3 juni gereden.
Lees verder...
20 mei 2017
20 mei 2017
Bjussepartij

Vandaag stond de Bjussepartij op het programma van de kaatsvereniging. Er werd gekaatst met de harde kaatsbal. Hierdoor waren er iets minder opgaven dan bij de zacht bal wedstrijden.

Onder mooie weersomstandigheden werd er fanatiek gekaatst door de jeugd en volwassenen. De jeugd kaatste voor 'zichzelf', dus iedere keer een andere maat. De volwassenen kaatsten in een paartje.

Bij de jeugd moest er even extra gepuzzeld worden omdat de nummers 2 en 3 erg dicht bij elkaar kwamen. Maar de jury is eruit gekomen. Naomi, Fenne Jetske, Sipke en Justin gingen met een beker naar huis, Naomi kreeg de krans omgehangen.

Bij de volwassenen wonnen Johan en Marijke de krans + een vleespakket. De tweede prijs ging naar Teun en Thea, ook zij kregen een vleespakket.

De Bjussepartij is mede mogelijk gemaakt door de bewoners aan de Bjusse en de vrijwilligers.
Lees verder...
5 mei 2017
5 mei 2017
Flyske Flinter
Bijna klaar!

Op basisschool De Flambou worden in totaal 150 zonnepanelen geplaatst. Gebruikers zijn inwoners van Oosterbierum, scholen in Oosterbierum, Tzummarum en Sexbierum, dorpshuis It Mienskar en de Sint Joris Tsjerke.

Een uniek project want de baten blijven in eigen dorp. Voor info zie Fryske Flinter.

De start was op 5 mei maar viel wat tegen: de bestelling was niet op tijd bezorgd. Toen die uiteindelijk bij de school werd gebracht kon het nog niet naar de plaats van bestemming worden gebracht: school heeft daarvoor niet de juiste middelen. Hulp kwam van Steenstra's houthandel. Zo kon er dan uiteindelijk toch worden begonnen met het plaatsen van de panelen: professionals op het dak en vrijwilligers als oppermannen. Inmiddels ligt op een deel van het dak de panelen, de rest volgt.

Lees verder...
4 mei 2017
4 mei 2017
Dodenherdenking
De Oranjevereniging organiseerde, samen met basisschool De Flambou, de jaarlijkse dodenherdenking. Bij het verzamelen bij de basisschool deelde Anja namens de OV bloemen uit om bij het monument neer te leggen. Hierna in stille tocht naar de Sint Joris Tsjerke.

Het was een koude avond dus het programma werd dit keer niet buiten maar in de kerk voortgezet. Dorien Zijlstra hield een toespraak met daarbij een persoonlijke noot. Jenny en Yse-Johannes lazen een gedicht voor over 'gedenken'. Dhr Struiksma uit Tzummarum is vaste gast in Oosterbierum tijdens de dodenherdenking, hij blies the Last Post. Na de 2 minuten stilte werd het Wilhelmus uit volle borst gezongen door de aanwezigen. Toen de kou weer in om de bloemen neer te leggen.
Lees verder...
1 mei 2017
1 mei 2017
Flessenaktie
Maandagavond kwamen vrijwilligers namens de diaconie bij u langs voor de jaarlijkse flessenaktie. Lege statiegeldflessen waren welkom, maar ook zegelboekjes of geld.

De diaconie kon weer rekenen op een mooie groep vrijwilligers, zowel jong als iets ouder.
De flessen werden op het terrein van Dicky en Martha Steenstra zoveel mogelijk gescheiden en geteld. De doppen werden eraf gedraaid, die gaan naar de Stichting Hulphond.

Totale opbrengst (bij benadering, de echte telling gebeurd in de winkels): 430 euro.
De diaconie wil iedereen bedanken voor de bijdrage en de hulp.
Lees verder...
27 april 2017
27 april 2017
Koningsdag
Het programma op koningsdag was kort maar krachtig. Om 10 uur in It Mienskar samen koffiedrinken, bijpraten met de dorpsbewoners en later op de morgen een toost op de koning.
Voor de kinderen was er een vrijmarkt; zij mochten hun overbodige spulletjes verkopen en misschien weer iets anders kopen.

Op de foto's een sfeerimpressie.
Lees verder...
27 april 2017
27 april 2017
Jonge koolmezen
De koolmeesjes aan de Dr Jelle Zijlstraleane zijn nu 1 week en alle 9 nog in leven

Filmpje jonge koolmezen.
Lees verder...
26 april 2017
26 april 2017
Zorgkwekerij 'Onder de Wadden'
Rustig aan doen op Zorgkwekerij "Onder de Wadden" bij de familie Broos, niets is minder waar. Het is hier een dag voor koningsdag een drukte van belang.

Er worden stickers geplakt op bekers waar snoeptomaatjes in worden verpakt. Dit wordt gedaan op de Zorgkwekerij omdat de stickermachine niet op tijd kon worden geleverd bij de tomatenkwekerij "Van Overbeek" in Berlikum. Het is hard werken en er is niet veel tijd voor een praatje.

Afgelopen week werden er heel veel planten opgepot, o.a. anjers, afrikaantjes en begonia's. Deze vinden hun weg straks weer naar de veiling en wie weet staan ze over een paar weken wel in de tuincentra.

Op deze manier wordt er heel veel mooi en goed werk verricht door mensen met een beperking, die op hun beurt weer heel goed worden begeleid door een 6 tal medewerkers.

Het geeft mij altijd een goed gevoel als ik even een kijkje neem op de Zorgkwekerij van de familie Broos.

Tekst en foto's: Sijbe Wop Houtsma
Lees verder...
26 april 2017
26 april 2017
Koningsnacht
Koningsnacht organiseerde de Oranjevereniging, samen met It Mienskar en KV de Keatsbal een koningsnacht. Op het programma stonden een warme hap, drinken en (nacht)kaatsen.

Geen regen maar wel koud. Daarom bleven de meeste toeschouwers liever warm binnen in de Golle terwijl de kaatsers zich van de sportieve kant lieten zien. Hoe later op de avond, hoe moeilijker het werd. Ondanks de verlichting die was geregeld waren aan het eind van de avond de ballen steeds moeilijker te zien, of zou het toch van iets anders komen?

Het was een gezellige avond, er werden mooie partijen gekaatst en Ype had het eten en drinken weer prima voor elkaar.

Prijswinnaars:
1ste prijs: Johan en Alise
2de prijs: John en Patricia
1ste prijs verliezersronde: Renee en Emma
Lees verder...
25 april 2017
25 april 2017
Aan de wagenbouwers en stratenversierders van Oosterbierum
Onder aan dit bericht hangt een pdf-bestand met hierin een bericht aan de wagenbouwers en stratenversierders van Oosterbierum voor het aankomende dorpsfeest.

Lees het aandachtig door, opgave en insturen A4 (PDF/ docx bestand) tot vrijdag 18 juni naar ovoosterbierum@hotmail.nl.
Lees verder...
25 april 2017
25 april 2017
In de kas bij Kees Palma
Sijbe Wop heeft een kijkje genomen op het Kees Palma plein. In de kas wordt zaad gekweekt van rode kool dat misschien volgend jaar te koop ligt in de tuincentra.

Het kweken van zaad levert mooie bloemen op. Dat heeft Sijbe Wop vastgelegd en wij mogen ervan meegenieten.

Bedankt Sijbe Wop.
Lees verder...
25 april 2017
25 april 2017
Omroeplintje Gert Honkoop
Een actief stel en import hoeft niet verkeerd te zijn”. Met deze woorden werd het echtpaar Honkoop aangekondigd op Omrop Fryslan. Zij waren twee van de 10 personen die dinsdag 25 april verrast werden met een omrop lintsie en een oorkonde. De familie woont ruim 7 jaar in Oosterbierum en zet zich in voor de dorpsgemeenschap in de breedste zin des woords. Beide zijn o.a. vrijwilliger in It Mienskar, bij de toneelvereniging en op de Kloostertuin. Ook helpen zij met regelmaat een gezin uit Syrië met de voor hen vreemde taal Nederlands. Hoewel hun vorige woonplaats Dordrecht was, voelen zij zich thuis in een klein dorp als Oosterbierum en verstaan zij de 2e rijkstaal steeds beter. De Friese oranjekoek lieten zij zich dan na afloop ook prima smaken.

Link naar omropfryslan.

Tekst Johannes Wolbers, foto's Joop van der Linden
Lees verder...
24 april 2017
24 april 2017
Hulp gevraagd: zonnepanelen plaatsen
Coöperatie Fryske Flinter ontpopt zich steeds meer tot energiecoöperatie. Op 5 mei zullen er zonnepanelen op het dak van de Flambou worden geplaatst.

Dorpsbelang is op zoek naar mensen die daarbij willen helpen. Geef je aan dorpsbelang door dat je mee komt helpen? Dat kan via: dorpsbelang@oosterbierum.info.
Lees verder...
22 april 2017
22 april 2017
Oosterbierumer biljart toernooi viert lustrum
De 5e editie van het open Oosterbierumer biljarttoernooi is afgelopen zaterdag een prooi geworden voor John Mons. Hij won in de A klasse in een spannende finale van Teun van de Molen. Het toernooi werd gespeeld over 2 avonden en een zaterdag en was verdeeld over 3 klasses. De bijna 50 deelnemers speelden op 5 biljarts in It Mienskar een prima georganiseerd toernooi onder leiding van scheidsrechter Harry Mons met assistent scheidsrechter Gerrit Jan Visser. Naast de prijzen in de verschillende poules waren er prijzen voor de hoogste series in alle 3 klasses.

Uitslagen
Winnaars A-klasse
1. John Mons
2. Teun v/d Molen
3. Izaak Syswerda

Hoogste serie Rinus Kamminga

Winnaars B-klasse
1. Klaas Donath
2. Petrus Houtsma
3. Gerrit van der Meij

Hoogste serie Koos Vrieswijk

Winnaars C-klasse
1. Albert van der Wal
2. Ester Donath
3. Stefan Stuiver

Hoogste serie Jurjen de Vries

Met dank aan Johannes Wolbers voor het verslag en Renske Mons voor de foto's.
Lees verder...
21 april 2017
21 april 2017
Survival jeugdclubs
Afgelopen vrijdag stond er in Oosterbierum een flink aantal barrières over water en land. Het bleek om een survival te gaan. De jeugdclub had samen met een groep vrijwilligers een leuk parcours uitgezet. Niet alleen de jeugd van Oosterbierum kon zich uitleven, ook jeugdclubs uit Berlikum, Beetgumermolen, Het Bildt, Dronrijp en andere dorpen deden hun uiterste best de finish te halen. Dat viel nog niet mee: ze kwamen veel water tegen en er stond een koude, harde wind. Voor zover ik weet heeft iedereen het doel bereikt: de boerderij van Gerrit en Petra.

Ik heb bij 3 uitdagingen foto's gemaakt. Zowel jeugd als leiding heeft met veel plezier de hindernissen genomen. Dat blijkt uit onderstaande sfeerimpressie.
Lees verder...
20 april 2017
20 april 2017
Rabobank Coöperatiefonds
Dankzij de stemmende leden van Rabobank heeft KV de Keatsbal een bedrag van 154,79 euro vanuit het coöperatiefonds mogen ontvangen. Bedankt voor het stemmen.
Lees verder...
20 april 2017
20 april 2017
Start werkzaamheden kerkhof

De werkzaamheden rond het kerkhof naast de Sint Joris Tsjerke zijn begonnen. De gebroeders Jelgerhuis zijn druk in de weer geweest om de haag, het oude hekwerk en het muurtje waar dat op stond te slopen. Ook hebben ze het asfalt rond de kerk weggehaald.

De komende tijd zal een nieuw hekwerk worden geplaatst. Al met al zullen de werkzaamheden ca 6 weken tijd in beslag nemen.
Lees verder...
17 april 2017
17 april 2017
Nestkastje Oosterbierum
Er wordt gewerkt aan jong leven aan de Dr Jelle Zijlstraleane. Bij Petra en Wieger broedt momenteel een koolmeesje op 9 eieren. Ze maken er geregeld een youtubefilmpje van.
Klik op de link om een kijkje te nemen: nestkastje.
Nieuw filmpje van 19 april: nestkastje, aflevering 2.
We ontvangen af en toe een link naar een nieuw filmpje zodat we u op de hoogte kunnen houden.
Lees verder...
14 april 2017
14 april 2017
Eizoeken op de Kloosterhoeve
Deze middag was er paaseieren zoeken op de Zorgboerderij Kloosterhoeve in Klooster Lidlum. Wat een belangstelling, meer dan 100 belangstellenden hebben gehoor gegeven om deze middag naar de Kloosterhoeve te komen om paaseieren te zoeken maar ook om koeien, geiten, konijnen en kalveren te knuffelen. Verder konden de bezoekers skelteren, grote trekkers bekijken, limonade drinken en cake eten. Kortom, er was heel veel te zien en te doen. Een mooie middag en wat het weer betreft viel dit ook nog genoeg mee.

Met heel veel dank aan Jannie Bossers en Bart Faassen. Voor meer informatie over deze zorgboerderij, kijk op www.zorgboerderijkloosterhoeve.nl of op facebook.
(met dank aan Sijbe Wop Houtsma voor de verslaglegging en de foto's).

Lees verder...
12 april 2017
12 april 2017
vergadering Oranjevereniging en Dorpsbelang
Donderdagavond 12 april was de gezamenlijke vergadering van de Oranjevereniging en Dorpsbelang.

De Oranjevereniging presenteerde het programma voor het komende dorpsfeest en lichte alvast een tipje van de sluier op over de grote reünie van volgend jaar.

Dorpsbelang keek terug op een druk 2016. De herinrichting is nu achter de rug en het project Fryske Flinters loopt nog.

Onderstaand een aantal foto's van de vergadering + het jaarverslag 2016 van dorpsbelang.
Lees verder...
3 april 2017
3 april 2017
Underweis
Als u op onderstaande link klikt kunt u de Underweis lezen
Lees verder...
2 april 2017
2 april 2017
Kom in de Kas, fam Broos

Zaterdag 1 april was het weer "kom in de kas" op de zorgkwekerij Onder de Wadden bij de familie Broos.

Over belangstelling en bezoekers geen klagen, er hebben meer dan 250 belangstellenden de zorgkwekerij bezocht dus het was een drukte van belang. Een ieder kon zien hoe hier wordt gewerkt met en door mensen met een beperking. De oppotmachine werd verschillende keren gedemonstreerd door Jacco en natuurlijk werden er weer verschillende dikke boeken verscheurd door Klaas. Jenny verkocht haar zelfgemaakte kaarten. Niels verzorgde samen met Corrie Broos de rondleidingen, terwijl Ronald de verkoop samen met Mattie Dijkstra voor zijn rekening nam. Veel bezoekers namen prachtige perkplanten mee die door de medewerkers zijn opgepot en gekweekt. Voor de inwendige mens was gezorgd en wel koffie met een lekker stuk cake. Muziekgroep "Jawis" zorgde voor de muzikale omlijsting.

Het was al met al een hele gezellige dag.

De opbrengst van deze dag gaat naar Worldservants. Deze stichting bouwt samen met vrijwilligers o.a. scholen en klaslokalen in Ghana en Zimbabwe. Klik voor meer informatie over Worldservants op de link.

Bedankt Sybe Wop voor je verslag en de mooie foto's.
Lees verder...
25 maart 2017
25 maart 2017
Doarpslunsj oan stambeamtafel

Op zaterdag 25 maart kwamen Oosterbierummers en een aantal genodigden bij elkaar om de afronding van de herinrichting Oosterbierum te vieren. Daarbij werd ook de stamboomtafel aan de Keatsebuorren onthult.

Na ontvangst in de voorkerk met koffie en gebak werd het tijd dat de voorzitter van Dorpsbelang, Paul de Cock, iedereen welkom zou heten in de kerk. Deze liet echter op zich wachten dus nam Tjitske Zuidema eerst het woord. Paul kwam wat later aan: achter zijn rollator en inmiddels > 100 jaar oud. In zijn speech keek hij terug in de tijd (50 jaar) waarbij de allereerste stamboomtafel werd onthuld.

Wethouder Twerda bracht ons weer terug naar het heden en merkte op dat de gemeente Franekeradeel en meeste inwoners blij zijn met het resultaat. Het onderwerp 'te snel rijden' is niet helemaal opgelost en daar wordt over nagedacht.

Nynke Rixt Jukema, ontwerpster van de stamboomtafel, nam het woord en vertelde over het ontwerp van de stamboomtafel. De stamtafel verwijst naar de stamtafel van de kroeg die vroeger aan de Keatsebuorren stond. En stamboom verwijst naar de huidige inwoners van Oosterbierum. De tafel is gebouwd om 2 bomen heen die schaduw kunnen bieden.

Om kwart voor 12 werd de stamboomtafel onthuld door Nynke Rixt, wethouder Twerda en een aantal Oosterbierummers. Hierna kwam de lunch op tafel. Ype verzorgde samen met een flink aantal vrijwilligers voor soep, brood en suikerbrood.

Naast de stamboomtafel staat een watertappunt 'Join the pipe'. Alle aanwezigen kregen van 'Join the pipe' een navulbare kraanwaterfles.

Omrop Fryslân heeft aandacht besteed aan de onthulling.
Lees verder...
23 maart 2017
23 maart 2017
De Flambou en 'Onderwijs 21'
De Flambou is een drietalige basisschool en doet mee aan ‘Onderwijs 21’, een project rondom thuistalen. Naast Nederlands, Fries en Engels, is dat op de Flambou Pools, Zweeds en Arabisch. De school faciliteert materialen, methodes en ruimte. (Groot)ouders treden op als taalexperts.

Lees voor het hele bericht het bijgaande pdf-bestand.

Lees verder...
23 maart 2017
23 maart 2017
Stamboomtafel, de voortgang
Aan de Keatsebuorren wordt het plein klaargemaakt om daar een stamboomtafel neer te zetten. De stamboomtafel is een ontwerp van architecte Nynke Rixt Jukema.

Op de foto's ziet u de ontwikkeling van het project. Zaterdag 25 maart is de onthulling van de stamboomtafel.
Lees verder...
15 maart 2017
15 maart 2017
Rabobank Coöperatiefonds: aanvragen gezocht
Rabobank Leeuwarden-Noordwest Friesland is een bank van en voor klanten en leden. Daarom steunen zij vanuit het Coöperatiefonds veel verenigingen, stichtingen en instanties in de regio. Projecten die tot stand komen door veel vrijwilligers en bedoeld zijn voor een brede groep mensen, komen in aanmerking voor een bijdrage.

Stimulans voor de samenleving

Het Rabobank Coöperatiefonds wordt jaarlijks gevuld met een deel van de winst en is heel specifiek bedoeld voor de gemeenschap. Het fonds wil met een financiële bijdrage initiatieven ondersteunen die erop gericht zijn het maatschappelijke of culturele leven in het werkgebied van Rabobank Leeuwarden-Noordwest Friesland te verbeteren. Hierbij is het van belang dat de projecten een breed maatschappelijk karakter dragen: dus dat een brede doelgroep er profijt van heeft. En dat het project met veel vrijwilligers tot stand komt. Leden beslissen mee. Een commissie, bestaande uit ledenraadsleden, beoordeelt en nomineert de binnengekomen aanvragen. Vervolgens kunnen in oktober alle leden van Rabobank Leeuwarden-Noordwest Friesland een stem uitbrengen op de genomineerde projecten. De projecten met de meeste stemmen ontvangen een bijdrage.

Een bijdrage aanvragen? Kijk voor meer informatie, de voorwaarden en het aanvraagformulier op www.rabobank.nl/lnwf. Om in november voor een bijdrage in aanmerking te kunnen komen, is het van belang het volledig ingevulde aanvraagformulier vóór 1 juni in te leveren.

Lees verder...
12 maart 2017
12 maart 2017
informatie gezocht over Sjaak van Vliet, 1940/1945
In het gastenboek van www.oudtzummarum.nl is door Chiel Wilbrink uit Schiedam een vraag geplaatst over Sjaak van Vliet; in de oorlogsjaren evacuee in Oosterbierum.

Wie kan Chiel Wilbrink helpen?
Lees verder...
11 maart 2017
11 maart 2017
NL Doet

Op zaterdag 11 maart werd er in Oosterbierum massaal meegedaan aan de actie NL doet. Activiteiten in en rond De Flambou, in het kaatshokje, op de kloostertuin en rond It Mienskar.

Het was weer een groot succes, alles ligt er weer keurig bij. Na gedane arbeid is het goed rusten, en dat kon in It Mienskar. Ype en Liesbeth hadden heerlijke nasi en bami klaar gemaakt.

Op de foto's een sfeerimpressie.
Lees verder...
11 maart 2017
11 maart 2017
Ferdivedaasje, toneelavond

Zaterdag 11 maart voerde toneelvereniging Ferdivedaasje de Friese klucht 'Allegear Komeedsje!' op. Een verhaal over een man die flink onder de duim zit bij zijn vrouw. Hij probeert hier onderuit te komen door een hobby op te pakken: samen met de buurvrouw op volksdansen. De dochters proberen moeder bij een toneelvereniging te krijgen. Kortom: een aantal verhaallijnen waarbij de nodige spraakverwarringen en misverstanden ontstaan.
Lees verder...
20 februari 2017
20 februari 2017
Kloostertuin krijgt 5.000 euro

Help Nederland vooruit is een nieuwe campagne van de ING om goede doelen financieel te ondersteunen. De Kloostertuin in Oosterbierum was geselecteerd om mee te doen met deze actie, met als doel een broeikas voor de kinderen van de Flambou.

Met nog 4 andere teams in de regio Leeuwarden werd gestreden om geldprijzen variërend van € 1000.- tot € 5000.- Om in 2 weken zoveel mogelijk stemmen binnen te halen via internet werd alles uit de kast gehaald. De kinderen beten de spits af door zelf als eerste te stemmen, maar ook alle familieleden werden benaderd. Delen op Facebook en flyers uitdelen bij bekenden leverde voldoende stemmen op om als winnaar uit de bus te komen. Blije gezichten daarom bij de uitreiking afgelopen zaterdag in Leeuwarden.

Foto: Paul de Cock. Op de foto: Afgevaardigden van de Kloostertuin ontvangen de cheque van de ING.
Lees verder...
12 februari 2017
12 februari 2017
Playbackshow

Vrijdag 11 februari organiseerden de jeugdclubs van Oosterbierum Playbackshow. In totaal hebben we 18 voortreffelijke optredens gezien. Wat een enthousiasme, fantasie maar vooral lol had de jeugd. Een gezellige avond was het resultaat.

De jury had het niet gemakkelijk om een winnaar aan te wijzen maar dit zijn uiteindelijk geworden:
Kinderclub
1ste: Schiffie en Co
2de: Ciske de Rat

Jongerenclub
1ste: Sytse en Hendrik Haima, beppe seit noait nee
2de: Lekker Nederlands, verjaardag

Oudste club
1ste: Jochem Myer, koe paard
2de: Justin Bieber ft Ludacris, Baby

De winnaars van de wisselbekers mogen naar de regionale playbackshow.
Lees verder...
8 februari 2017
8 februari 2017
Oud beeldmateriaal Oosterbierum
In onderstaande nieuwsitem vraagt de heer Leistra van www.oudtzummarum.nl naar oud beeldmateriaal om op de website te plaatsen. Ook onze website is is op zoek naar oude foto's van Oosterbierum/Oosterbierumers.

Dus: heeft u foto's of dia's die in onze digitale geschiedenis geplaatst mogen worden dan houden we ons van harte aanbevolen.
Lees verder...
8 februari 2017
8 februari 2017
Oud beeldmateriaal
Op de website www.oudtzummarum.nl staan niet alleen foto's van (oud)Tzummarum maar van oud Barradeel.

Onlangs zijn er 'nieuwe' oude foto's geplaatst vanuit het fotoboek van de familie Kuiken, Oosterbierum. De beheerder van de website (Wietse Leistra) is nog op zoek naar de namen-jaren en bijzonderheden daarbij. Indien u gegevens bij de foto's hebt, wilt u dit dan naar hem mailen? Dat is: w.leistra@hotmail.com.

Indien u ook dia's/foto's hebt die u kwijt wilt dan houdt de heer Leistra zich van harte aanbevolen. Wie weet worden ook deze foto's op bovengenoemde website geplaatst.

Met bronvermelding is alles op de site van www.oudtzummarum.nl vrij te gebruiken.
Lees verder...
16 januari 2017
16 januari 2017
Onderhoud bosstroken
In week 3 van 2017 beginnen medewerkers van Empatec met het onderhoud van de bossingels langs de schelpenpaden om het dorp.
Het plan wat er moet gebeuren is gemaakt in overleg tussen Stichting Bosbeheer Fryslân en Dorpsbelang. De ingrepen zullen op het oog fors zijn. Dat heeft te maken met achterstallig onderhoud van de bospercelen.

Waar willen we naar toe?
In een aantal jaren zouden we willen bereiken dat de bosstroken een mooie afwisseling bieden van hoge bomen en laag struikgewas. Daarin moet een grotere soortenrijkdom ontstaan die interessant is voor de dorpsbewoners (bloesem en bessen), maar ook voor tal van dieren die daar op afkomen, zoals vogels, egels en insecten.
De dichte begroeiing van hoge en lage planten maken de bosplantsoenen dan ook weer tot behaaglijke windvangers.

Wat gaat er gebeuren?
Op dit moment zijn er te veel oude en hoge bomen. Deze zullen worden uitgedund. Dat doen we door bomen geheel om te halen als ook andere bomen op enkele meters boven de grond af te zagen en vervolgens aan de grond te ringen. Daarmee sterven deze af en vormen zo voor insecten en vogels (o.a. spechten) een bron van voedsel.
Boomstammen en takken worden deels afgevoerd, en krijgen deels ook een plaats in de bosstrook. Ze worden daartoe op richels gelegd en dienen zo als schuilplek en voedselbron voor kleine dieren.
Door de vele hoge bomen zijn er nu op veel plaatsen lege plekken aan de grond ontstaan. De bomen houden te veel licht weg waardoor struikgewas geen kans kreeg.
Ook oude struiken worden gedeeltelijk afgezaagd, zodat ze opnieuw kunnen uitlopen en verjongen. We willen echter ook struiken laten staan, zodat vogels er dit voorjaar in kunnen nestelen. Toch zal het er in eerste instantie echter kaal uitzien.

Deze herfst lopen Stichting Bosbeheer Fryslân en Dorpsbelang de bossingels nog een keer na om te bekijken waar nieuwe aanplant nodig is. Daarbij geniet het de voorkeur ook soorten te planten die vruchten voortbrengen die dorpsbewoners ook zelf zouden kunnen oogsten. We denken hierbij aan verschillende bessen, hazelaars, fruitbomen en walnoten.
Lees verder...
12 januari 2017
12 januari 2017
Help kinderen in Oosterbierum aan een kas

Oosterbierum heeft een Kloostertuin waar het dorp haar eigen groenten teelt.
Ook kinderen van de basisschool zijn enthousiast. Ze verbouwen hun eigen sla, worteltjes en bietjes.
Na de oogst koken ze er met de hele school een lekkere maaltijd van.

De Kloostertuin spaart voor een broeikas zodat kinderen al vanaf het vroege voorjaar aan de slag kunnen.
Met 'Help Nederland vooruit' geeft de ING hen een financieel steuntje in de rug.
Hoe meer mensen op het project stemmen, hoe groter de bijdrage.
Wilt u meehelpen? Ga naar helpnederlandvooruit.nl en stem op de Kloostertuin.


Lees verder...
12 januari 2017
12 januari 2017
Kaatstraining jeugdkaatsers
Beste jeugdkaatsers van Oosterbierum,

Wil je dit kaatsseizoen meteen goed voor de dag komen op het kaatsveld? Doe dan mee met de wintertraining in Tzummarum!
Als je graag mee wilt trainen in de zaal, geef je dan op bij Tjitske Zuidema , telefoon 06-57592970 of via de e-mail: dekeatsbal@hotmail.com.

Lees verder...