Welkom op de site van Oosterbierum

Oosterbierum, gelegen aan de Waddenzee, is een klein dorp met ongeveer 500 inwoners. Vanaf de dijk hebt u een prachtig uitzicht over de omgeving. Bij helder weer ziet u zelfs de eilanden Vlieland en Terschelling liggen.

Meer van Oosterbierum zien?
Onder het nieuws staan vaak foto's van het dorp, dorpsgenoten en de activiteiten.

Nieuws

19 juni 2021
19 juni 2021
Workshop op de Kloostertuin

Sinds vorig jaar woont Lydia Elisabeth aan de Sint Joris Strjitte in Oosterbierum. Lydia is keramist en deelt graag haar passie voor keramiek. Vandaag gaf ze haar eerste workshop in de Kloostertuin van Oosterbierum: planten drukken in klei. 

De opgave was niet overweldigend maar wat een leuke middag hebben we gehad. 
Eerst zoeken in de Kloostertuin naar bladeren en bloemen met een mooie structuur. Daarna bedenken wat voor compositie het moet worden. En: ga ik voor een groot plateau of worden het toch een aantal kleinere bordjes van verschillend formaat? Gaandeweg kreeg de klei de fijne structuren van de bladnerven.

Lydia laat de klei nu eerst aan de lucht drogen, hierna gaat het een aantal uur de oven in op bijna 1.000 °C.  Hierdoor wordt de klei biscuit. Dan volgt een glazuurlaag en dan kan alles worden afgebakken: op 1.260 °C. Deze laatste processen worden door Lydia zelf uitgevoerd omdat het erg tijdrovend is. De resultaten kunnen we dus niet op de website zetten.

Lydia heeft nog een aantal workshops in de agenda staan:
zaterdag 3 juli 13-00 – 15:00
zaterdag 31 juli 13:00 – 15:00
zaterdag 7 augustus 13:00 – 15:00
Zaterdag 14 augustus 13:00 – 15:00

Geef je op voor één van deze middagen: het is erg gezellig, je bent creatief bezig èn je krijgt uiteindelijk een bijzonder origineel stukje keramiek thuis.

Nieuwsgierig wat Lydia nog meer doet? Klik op deze link om op haar website te komen.

Lees verder...
18 juni 2021
18 juni 2021
Online vragenlijst Arbeidsmigranten Waadhoeke

 

In 2019 is het beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten in de gemeente Waadhoeke vastgesteld.

Afgesproken is dat er een evaluatie zou plaatsvinden. De evaluatie wordt na de zomer aangeboden aan de gemeenteraad van Waadhoeke.

Onderdeel van de evaluatie is een online vragenlijst voor betrokkenen en geïnteresseerden. Deze vragenlijst kunt u hier vinden: www.kaw.nl/evaluatiewaadhoeke.

De vragenlijst bestaat uit meerkeuzevragen en open vragen. Invullen is anoniem. De open vragen zijn niet verplicht.

De gemiddelde invultijd voor de meerkeuzevragen is 10-15 minuten.

 

Lees verder...
18 juni 2021
18 juni 2021
Wie heeft iets gezien en/of gehoord?

Helaas heeft iemand ijzeren buizen tekort gehad en heeft het nodig gevonden om het buitelrek aan het schelpenpad bij Durk Visser met een flex af te zagen en het geheel mee te nemen.

Nu maakt een flex lawaai dus we hopen dat iemand iets heeft gezien of gehoord heeft.

Wilt u deze informatie alstublieft delen? Dat kan via de mail: dorpsbelang@oosterbierum.info of anoniem: gooi een briefje met de informatie in de bus op Eilanswei 7.

Namens dorpsbelang alvast hartelijk dank.

Lees verder...
17 juni 2021
17 juni 2021
Collectanten gezocht in Oosterbierum

MS collecteweek van 28 juni t/m 3 juli 2021:

Van 28 juni t/m 3 juli 2021 vindt de landelijke huis-aan-huiscollecte van het Nationaal MS Fonds plaats. We zijn hard op zoek naar collectanten in Oosterbierum (FRANEKERADEEL). Help jij ons in de strijd tegen de zenuwslopende ziekte multiple sclerose (MS)? 

Word collectant

We zijn op zoek naar collectanten! Collectanten kunnen ervoor kiezen om huis-aan-huis of thuis vanaf de bank te collecteren. De opbrengst van de landelijke collecteweek is van essentieel belang voor de 25.000 mensen met MS in Nederland die iedere dag met een ziekte moeten leven die hun zenuwen letterlijk sloopt. Onderzoek naar MS en onze strijd tegen MS moet daarom doorgaan.

Collecteren kost maar twee uurtjes tijd per jaar. En het is nog leuk ook! 

Ziekte van het centrale zenuwstelsel

MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Doordat er iets mis is in het afweersysteem, wordt de laag om de zenuwen aangevallen en beschadigd. Hierdoor komen signalen van en naar de hersenen niet (goed) door, waardoor verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden. In Nederland hebben 25.000 mensen MS en elk jaar komen hier zo’n 1000 mensen bij. De eerste symptomen treden meestal op tussen het 20e en 40e levensjaar. Dat maakt MS de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen. 

Onderzoek hard nodig

Er is nog geen oplossing voor MS. Onderzoekers weten niet hoe MS ontstaat en hoe de ziekte te genezen is. Onderzoek is daarom hard nodig. Het Nationaal MS Fonds besteedt de opbrengst uit de MS Collecteweek onder andere aan wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelingen en een betere kwaliteit van leven voor mensen met MS. 

 

Meer informatie en aanmelden: www.nationaalmsfonds.nl/collecteren

 

Lees verder...


Klik voor meer nieuws...